Zaman Tuneli

0732
Göktürk Yazıtları
Göktürk Yazıtları

Konu Başlıkları Toggle Göktürk YazıtlarıGöktürk Yazıtları Hakkında Genel BilgilerYazıtların AmacıYazıtlara Genel Bakış ve Tam Metinlerden SeçmelerProf. Dr. Ahmet Taşağıl’ın KatkılarıTarihi ve Kültürel Önemi Göktürk Yazıtları Göktürk Yazıtları Hakkında Genel Bilgiler Göktürk Yazıtları, Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesiyle, II. Göktürk Kağanlığı döneminde yazılmıştır. Birçok kişi tarafından ilk Türkçe yazıt…
Devamı

860
Alamut Kalesi
Alamut Kalesi

Konu Başlıkları Toggle Alamut KalesiCoğrafi Konum ve İsminin KökeniTarihsel Arka Plan ve İnşasıHasan Sabbah ve Alamut KalesiKuşatmalar ve DirenişMoğol İstilası ve Alamut’un DüşüşüAlamut’un Sonraki DönemleriAlamut Kalesi’nin Mirası Alamut Kalesi Alamut Kalesi, Ortaçağ İslam dünyasında büyük bir stratejik ve sembolik öneme sahip olan bir kaledir. İran’ın kuzeybatısındaki Elburz Dağları’nda yer alan…
Devamı

1297
Karesioğulları Beyliği
Karesioğulları Beyliği

Konu Başlıkları Toggle Karesioğulları BeyliğiSelçuklu ve Danişmend BağlantılarıBizans’a Karşı Mücadele ve Deniz GücüKaresioğulları’nın Osmanlı’ya KatılmasıKaresi Beyliği’ne Ait Kitabeler ve Tarihî İzlerOsmanlı İdaresinde Karesi BölgesiSonuç Karesioğulları Beyliği Karesioğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin gerilemesinden sonra Batı Anadolu’da Balıkesir, Çanakkale ve Bergama yöresinde kurulmuş bir Anadolu Türk beyliğidir. 1297 yılında bağımsızlığını ilan ettiği…
Devamı

1299
1923
Devleti Aliyyei Osmaniyye
Devleti Aliyyei Osmaniyye

Selçuklular’ın dağılması sonucu batı uç bölgelerinde hayli kalabalık sayıya ulaşan Türkmen cemaatleri müstakil bir beylik şeklinde ortaya çıkmaya başladı. Eski Selçuklu merkezinde Karamanoğulları, Bizans sınırında Germiyanoğulları, Karesi, Aydın, Saruhan, Menteşe, Candaroğulları ve nihayet başlangıçta hiç dikkati çekmeyen Osmanlılar bulunuyordu. Osman Bey’in liderliğindeki bu küçük beylik önceleri Kastamonu uç bölgesinde yer alıyordu.…
Devamı

02 Mart 1354
Gelibolu’nun Fethi
Gelibolu’nun Fethi

Gelibolu’nun Fethi 2 Mart 1354’te Türklerin egemenliğine girer o tarihten bugüne Gelibolu her daim Türklerin destan yazdığı yerin adıdır…

29 Temmuz 1402
Fetret Devri
Fetret Devri

Fetret Devri Yıldırım Bayezid‘in hayattaki beş oğlundan dördü arasındaki taht kavgaları nedeniyle 1402’den 1413’e kadar süren kargaşa dönemidir. Osmanlı Devleti’ni parçalanmanın eşiğine getiren Fetret devri Osmanlı tarihinin en önemli dönüm noktalarından birini teşkil eder. Yıldırım Bayezid tarafından büyük güçlüklerle kurulan merkezî devletin dağılıp ortadan kalkma tehlikesiyle karşı karşıya gelindiği bu…
Devamı

01 Ocak 1446
Buçuktepe İsyanı
Buçuktepe İsyanı

Buçuktepe İsyanı Buçuktepe İsyanı, Vakası, II. Murat’ın (1421-1451) küçük yaştaki oğlu Mehmet’i tahta geçirmesine karşı çıkan Yeniçerilerin çıkardığı bir isyandır. Murat’ın tahta tekrar oturup buçuk oranında yeniçerilerin ulufelerine zam yapmasıyla son bulmuştur. Ayrıca bu isyan Osmanlı tarihinde çıkan ilk Yeniçeri isyanıdır. O günden sonra Edirne’de isyanın gerçekleştiği tepenin ismi “Buçuktepe”;…
Devamı

4 Mayıs 1481
Fatih Sultan Mehmed Han’ın Ölümü
Fatih Sultan Mehmet Han

Fatih Sultan Mehmed Han’ın Ölümü Fatih Sultan Mehmed Han’ın Ölümü, Gebze’ye yakın Tekir Çayırı veya Hünkâr Çayırı ordugâhında Perşembe günü akşama yakın 4 Mayıs 1481 elli bir yaşında İki Karanın Sultanı, İki Denizin Hakanı, Kâyseri Rûm  vefat etti Fatih Sultan Mehmed, muhtelif sebeplerle arası açık olan Memlûk devleti üzerine hareket…
Devamı

10 Eylül 1509
1509 Büyük İstanbul Depremi Küçük Kıyamet
1509 Büyük İstanbul Depremi Küçük Kıyamet

1509 Büyük İstanbul Depremi Küçük Kıyamet 1509 Büyük İstanbul Depremi Küçük Kıyamet, 10 Eylül 1509 gecesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun kalbi olan Konstantiniyye, tarihinin en yıkıcı doğal afetlerinden biriyle sarsıldı. Marmara Denizi’nin kuzeydoğusunda, Prens Adaları açıklarında meydana gelen bu büyük deprem, halk arasında “Küçük Kıyamet” (Kıyamet-i Suğra) olarak anıldı. Yaklaşık 7.2 (±…
Devamı

01 Ocak 1589
Beylerbeyi İsyanı
Beylerbeyi İsyanı

Beylerbeyi İsyanı Beylerbeyi İsyanı, önemli isyanlardandır. Osmanlı-Safevi Savaşları (1578-1589) sırasında Osmanlı’da ekonomisi büyük bir devalüasyon yaşadı. Osmanlı parası değer kaybetti, akçenin alım gücü gitgide azalmıştı. İstanbul’daki esnaf haliyle fiyatlara zam yaptı. Bu durum aynı zamanda Yeniçerileri de etkilemişti. Yeniçeriler önce dertlerini dönemin şeyhülislamına, sonrasında ise sadrazama belirttiler. İstedikleri cevabı da…
Devamı